Čierna skládka v centre historického parku

04.05.2016 16:28

 

 

Niekoľko rokov dozadu som bol veľmi milo prekvapený, keď sa v okolí rybníka v našom parku začali objavovať modré plastové vrecia na odpadky. Veľmi ma to vtedy potešilo a povedal som si čosi, ako sa aspoňže po stránke tej čistoty blýska v parku na lepšie časy, keď už nie inak. Odpadky sa totižto v parku desiatky rokov odhadzovali hocikde medzi stromy a kríky, predovšetkým v okolí rybníka. Nikoho z vedenia obce a ani učilišťa sídliaceho v kaštieli, ktoré park za socializmu spravovalo, to pravdepodobne ani nikdy akosi veľmi nezaujímalo a netrápilo, pretože park bol nimi braný ako príťaž. Stromy odpadky vždy na jeseň zakryli svojim lístím a postupne sa vytratili z očí. No a raz za uhorský rok dalo vedenie učilišťa zverený park vyčistiť svojim študentom a bolo zasa nadlho vystarané.

Vydal som sa nedávno na prechádzku popri parkovej ruine, ktorú si prerába istý chtivec miestnej „histórie“, čo ju dávnejšie získal (vraj horlivým pričinením bývalého starostu Turanského) do svojho vlastníctva spolu s pozemkom, ktorý predtým patril i s touto ruinou obci. Od plechmi ohradenej súkromnej ruiny nepravej zrúcaniny hradu som si chcel skrátiť vzdialenosť ku kaštieľu, tak som sa vydal na cestu k nemu krížom pomedzi stromy. Po asi dvadsiatich metroch som zostal zdesene stáť nad hromadou odpadkov. Nikto normálny by asi neveril, ale podľa všetkého ktosi všetky tie vrecia poctivo vyzbieraného odpadu od rybníka (najmä plasty), pravdepodobne systematicky chodí celé roky vysýpať len kúsok obďaleč, do bývalej studne, ktorá bola za Zičiovcov a neskôr i Keglevičovcov zásobárňou vody na zavlažovanie vysadených stromov a neďalekej lúky v obdobiach sucha! Niekedy v sedemdesiatich rokoch 20. storočia sa na studni prepadol spráchnivený drevený kryt a ľudia postupne rozobrali a pobrali vrchné rady tehál, ktorými bola stará studňa obmurovaná. Neskôr bola postupne, popri inom odpade nájdenom v parku, zapľňaná hlavne haluzím a kmeňmi padnutých stromov, počas čistení parku.

 

 

Iba nedávno vedenie obce usporiadalo pri príležitosti Dňa Zeme veľkú brigádu, spojenú s čistením a skrášlením našej obce. Skládka nachádzajúca sa mimo vyšliapaných chodníkov a centra obce, ktorá ohrozuje verejné zdravie a životné prostredie, však počas spomenutej akcie zostala nepovšimnutá. Miesto kde sa nachádza je niekoľkokrát ročne obcou čistené od burín a náletových drevín, preto jej vedenie nemôže tvrdiť, že o nej nič nevie. Snáď po zverejnení tohto článku príde k jej skorému odstráneniu.

 

 

Mal by som aj jeden nápad, ale veľmi pravdepodobne je už dopredu zamietnutý. Neviem, či táto časť parku nie je v majetku obce, ale nech je jej vlastníkom kto chce, mohla by sa o to postarať obec. Čo takto vyčistiť studňu, domurovať a spevniť jej steny, dať ju prekryť a používať na zavlažovanie obcou vysadených stromov a trávy na lúke, ako tomu bolo voľakedy? Pravdepodobne sa už pri úvahe o obnovení studne vyskytne jeden menší problém. Domurovať ju nebude čím, pretože všetky tehly z minuloročnej nezmyselnej búračky miestnej školy z 18. storočia, poslal náš poriadkumilovný starosta do drvičky stavebného odpadu.

 

 

(sika/ra)
Voderady
3. máj 2015

 

 

 

—————

Späť