Neznesiteľná hlučnosť v obci a jej ignorovanie?

04.09.2024 22:29

 

Nespokojnosť obyvateľov s neznesiteľnou hlučnosťou v obci

 


Toľko reakcií a sťažností naša redakcia na žiadny problém v obci dosiaľ nikdy nezaznamenala. Bohužiaľ, ani jeden email od občanov našej obce nie je plne publikovateľný, preto naša redakcia zasiela touto cestou výzvu vedeniu našej obce za sťažovateľov – našich spoluobčanov

A vôbec nie je pravdivou fáma, že na neúnosnú hladinu hluku v nočných hodinách sa sťažujú iba neprajníci pani starostky. Ide totiž v mnohých prípadoch o jej voličov.

 

 

Vážená pani starostka, vážení členovia obecného zastupiteľstva,

My, obyvatelia našej obce, týmto vyjadrujeme našu hlbokú nespokojnosť a rozhorčenie nad rozhodnutím povoliť prevádzku chladiarenských objektov spoločnosti Agromačaj, v areáli bývalého roľníckeho družstva. Je pre nás neprijateľné, aby sme museli každú noc trpieť hlukom, ktorý narúša náš pokojný život a ohrozuje naše zdravie.

Priestupkový zákon v § 47 ods. 1 písm. b) zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení noviel hovorí, že ide o priestupok: „priestupku sa dopustí ten, kto poruší nočný kľud. Zákon o ochrane zdravia ľudí definuje nočný čas od 22:00 hod. do 06:00 hod."  Približne kilometer od areálu sme namerali v nočných hodinách cez 55 decibelov, po 22:00 hodine.

Cez deň dovolená hranica hluku predstavuje maximálne 50 decibelov. V nočných hodinách je povolená na úrovni maximálne 45 decibelov. Ide však, napríklad, o rušné križovatky v mestách. My však žijeme, v donedávna tichej obci, nie v rušnej časti Trnavy.

Hluk, ktorý táto prevádzka spôsobuje, je neustály, neznesiteľný a v rozpore so všetkými normami, ktoré by mali chrániť kvalitu života obyvateľov obce. Pokiaľ ide o hluk z chladiacich zariadení, situácia je pre nás neudržateľná.

Vážená pani starostka, žiadame vás o okamžité riešenie tohoto problému a zvažovanie alternatív, ktoré by zamedzili ďalšiemu zhoršovaniu životných podmienok v našej obci. Sme presvedčení, že máte zodpovednosť chrániť záujmy a zdravie obyvateľov obce, a nie dávať prednosť ekonomickým záujmom nejakej spoločnosti, na náš úkor.

Apelujeme na vás, aby ste bezodkladne začali konať a zabezpečili zníženie hlukovej záťaže, ktorá je jasne spôsobená touto prevádzkou. V opačnom prípade budeme nútení podniknúť ďalšie kroky, vrátane petície či právnych opatrení, aby sme chránili naše právo na pokojný a zdravý život.

S úctou,  
Nespokojní občania obce

Vo Voderadoch, dňa 04.09.2024

 

—————

Späť