Nespokojnosť obyvateľov s neznesiteľnou hlučnosťou v obci

07.09.2024 15:07

 

Dňa 4.9. 2024 sme v mene sťažovateľov – našich spoluobčanov, uverejnili na stránkach výzvu nášmu vedeniu obce.

 

Naša výzva je zverejnená na tomto odkaze:

https://voderady-info.webnode.sk/news/hlucnost-v-obci

 

 

Na ďalší deň, dňa 5.9. 2024, bolo na oficiálnych webových stránkach obce uverejnené stanovisko vedenia obce k uvedenému problému.

 

Toto stanovisko obce je zverejnené na tomto odkaze: https://www.voderady.sk/pre-obcanov/aktuality/stanovisko-obce-k-uskutocnenym-krokom-v-suvislosti-s-riesenim-hluku-1877sk.html

 

 

 

Dovoľujeme si touto cestou na stanovisko vedenia obce Voderady reagovať v mene našich spoluobčanov.

 

 

 

 

Vážené vedenie obce,

 

dovolíme si v mene našich spoluobčanov reagovať na vaše stanovisko ohľadom nadmerného hluku pochádzajúceho z areálu bývalého družstva, ktorý významne ovplyvňuje kvalitu života našich obyvateľov. A obzvlášť tých, ktorí žijú v najbližšom okolí areálu. Tam je však už neúnosný nielen hluk, ale tiež zápach zeleniny, konkrétne najmä cibule. Oceňujeme, že ste pristúpili k meraniu hluku a kontaktovali príslušné orgány. Avšak, vzhľadom na závažnosť problému a dlhodobý negatívny vplyv na obyvateľov, považujeme za potrebné sa k niektorým bodom detailnejšie vyjadriť a položiť Vám niekoľko zásadných otázok.

Vo vašom stanovisku sa uvádza, že obec zabezpečila meranie hluku. Napriek tomu občania obce neboli informovaní o konkrétnych výsledkoch týchto meraní. Chceli by sme vedieť, akým spôsobom bolo meranie vykonané, aké konkrétne hodnoty boli namerané a či tieto hodnoty prekračujú limity stanovené príslušnými predpismi pre hlukové zaťaženie v obytných zónach, a to najmä počas nočných hodín, kedy je situácia obzvlášť neúnosná. Zároveň sa pýtame, či plánujete tieto výsledky zverejniť, aby sa s nimi mohla oboznámiť širšia verejnosť.

Ďalej nás znepokojuje otázka, či bola pre danú činnosť vykonaná žiadosť o zmenu užívania stavby. Ak áno, radi by sme vedeli, na základe akých kritérií bola táto zmena schválená, keďže prevádzka zjavne spôsobuje nadmerné hlukové zaťaženie. Ak takáto žiadosť nebola podaná, znamená to, že činnosť v areáli je vykonávaná nelegálne? Ako obec plánuje postupovať v prípade neexistencie tejto povolenky? Máte v pláne iniciovať právne kroky voči prevádzkovateľovi?

Vzhľadom na to, že obyvatelia obce sú dlhodobo vystavení nepríjemnému hluku, by nás zaujímalo, aké konkrétne opatrenia plánujete prijať na zníženie hlukovej záťaže. Môže obec nariadiť prevádzkovateľovi obmedziť hlučné činnosti počas nočných hodín alebo aspoň zaviesť dodatočné technické opatrenia na zníženie hluku, napríklad inštaláciu protihlukových bariér? Ak áno, aký by bol približný časový plán implementácie takýchto opatrení?

Ak prevádzkovateľ nerešpektuje výzvy a podmienky stanovené obcou alebo akékoľvek normy týkajúce sa hlučnosti, má obec v pláne podniknúť právne kroky na ochranu verejného zdravia a pokoja obyvateľov? Boli už podniknuté nejaké konkrétne kroky v tejto veci? Radi by sme vedeli, či plánujete iniciovať inšpekciu zo strany orgánov životného prostredia alebo ďalších kompetentných inštitúcií, ktoré by mohli overiť dodržiavanie noriem a predpisov.

Zaujímalo by nás, či obec aktívne komunikuje s prevádzkovateľom areálu a či sú nejaké náznaky zo strany prevádzkovateľa, že by bol ochotný dobrovoľne prijať opatrenia na zlepšenie situácie. Ako obyvatelia obce oceníme, ak by ste nás informovali o výsledkoch tejto komunikácie a o ochote prevádzkovateľa spolupracovať.

Domnievame sa, že všetci obyvatelia, ktorí sú týmto hlukom dotknutí, by mali byť zapojení do riešenia tejto situácie. Bolo by vhodné usporiadať verejné stretnutie alebo diskusiu, na ktorej by sa zúčastnili zástupcovia obce, dotknutí občania, ako aj prevádzkovateľ areálu. Veríme, že takéto stretnutie by mohlo viesť k rýchlejšiemu a efektívnejšiemu riešeniu problému.

Na záver by sme radi pripomenuli, že pokojné a tiché prostredie je jedným zo základných predpokladov pre kvalitu života v našej obci. Chápeme, že rozvoj podnikania a ekonomickej aktivity môže byť prínosom pre obec, avšak tento rozvoj by nemal byť na úkor zdravia a pohody obyvateľov. Žiadame teda, aby obec v tomto smere konala rozhodne a rýchlo, aby sa situácia čo najskôr vyriešila.

Pevne veríme, že sa podarí nájsť také riešenie, ktoré bude spravodlivé pre všetkých zúčastnených.

 

S úctou,

Nespokojní občania obce

Voderady 07.09.2024

 

 

 

 

—————

Späť